maanantai 3. lokakuuta 2016

Kylmä kutittaa- Lapsen kylmäurtikaria.

Lapsemme ovat selvinneet ensimmäiset vuotensa kivasti ilman allergioita. Molemmilla tytöillä on saattanut leuka punoittaa tomaatista, mutta siinä se. Nyt syksyn tullen ollaan kuitenkin saatu hieman ikävä vaiva ystäväksemme. Aluksi epäiltiin kolmevuotiaan reagoivan omenaan. Kymmenet puut olivat juuri kypsyttäneet ison määrän herkuteltavaa ja jos muuttuisi siksi mitä syö, Lumi olisi varmasti jo omena. Niitä napsittiin kuitenkin koko päivä, mutta iho reagoi kuitenkin aina ulkoillessa. Pikkuhiljaa yhdistettiin se kosteuteen ja kylmään.

Lumin iho ei ole reagoinut aiemmin viimaan, vaan tämänhetkinen tilanne on tullut aivan yllätyksenä. Onneksi kolmevuotias ei osaa vielä reagoida ihomuutoksiin, vaan käy vain reippaana ulkoilun jälkeen tsekkaamassa onko poskille noussut näppyjä. Poskien lisäksi reidet sekä vatsa nostavat paukamia, muu kroppa myös mutta lievemmin. Toivottavasti talvella päästään nauttimaan pakkasista, eikä vaarana olisi hengitysteiden turpoaminen. Iho menee tällähetkellä todella pahaksi jo 15-20 asteen auringonpaisteessa, joten tarkasti seuraillaan mitä alkutalvi tuo tullessaan.

Kovin tarkkaa kuvaa en valitettavasti reaktiosta halua laittaa. Kuvassa kuitenkin näkee kämmenet sekä posket, tässä ollaan oltu jo puolisentuntia lämmittelemässä.

Mikä ihmeen kylmäurtikaria?
Iho reagoi kylmään nostamalla iholle nokkosihottumaa. Reagoivat alueet alkavat punoittaa ja kutista jo 15asteessa. Joka kymmenes suomalainen kärsii vaivasta elämänsa aikana, jotkut kerran, toiset taas kymmeniä vuosia. Reagointiin ei ole hoitoa, meillä kutinaan on auttanut Zyrtec sekä lämpimään siirtyminen. Urtikarian eli nokkosrokon voi saada lähes mistä vain. Stressi, ruoka-aineet ja kylmyys taitavat olla niitä tavallisimpia.

Kuinka monelle reagtio on tuttu, onko pahentunut talvea kohti? 

3 kommenttia :

 1. Meillä 2-veellä on myös nokkosihottumaa ja on alkanut tulemaan juuri kylmemmillä ilmoilla.

  Viimeviikolla käytii lääkärissä ja epäilivät jotain ruoka-aine allergiaa. Allergia testit otettu hetki sitten, joten en usko, että on siitä. Saattaa olla juurikin näistä kylmistä ilmoista.

  Käy kyllä sääliksi pikkuisia, kun on noita punaisia paukamia jotka kutisevat hirmuisesti :(

  Me saatiin avuksi allergialääke ja kortisonirasva, jonka avulla näpyt on lähteneet pienenemään. Paranemisia myös sinne pikku potilaalle ♡

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Meillä on neuvolalääkäri myös tulossa ja sen jälkeen varataan sitten "oikea" jos ei apuja saada. Pistää tuo Zyrtec niin väsyttämään. Tsemppiä myös sinne <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...