keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Kalkkimaalilla uusi ilme vanhalle liinavaatekaapille. (katso ennen ja jälkeen kuvat!)

Sain alkuvuodesta ystäväni äidiltä ihanan vanha liinavaatekaapin. Tiesin jo silloin että se tulee saamaan maalikuorrutuksen, mutta pähkäilin ja pähkäilin sävyä. Olisin halunnut maalata kaapin hennon valeanpunaiseksi tai pastellin mintunvihreäksi, mutta pelkäsin kyllästyväni,

Venytin ja venytin  maalien ostoa, kunnes eräänä päivänä törmäsin Tokmannilla uusiin kalkkimaaleihin. Sarjassa oli vajaa kymmenen erilaista vaaleaa sävyä, mutta otin ujona ihan vaan valkoisen. Ajattelin kaupassa että voin myöhemmin vetäistä jonkin sävyn vielä vaalean päälle, mutta näin operaation jälkeen voin sanoa että epäilen kovasti ryhtyväni uudestaan hommiin.

Alkuperäiseltä väriltään kaappi oli kauniin vaaleanruskea (=joku puun oma sävy vain lakattuna), mutta joku oli maalannut kaapin tunkkaisen tummanruskeaksi. Tykkään kyllä tummanruskeasta, mutta pienessä tilassa se jotenkin pienensi tilaa entisestään varsinkin kun lattiamme on kovin tumma.
MIKÄ IHMEEN KALKKIMAALI


Kalkki- ja liitumaalit ovat nimensä mukaisesti valmistettu vedestä ja liidusta. Lisäksi niissä on sidosaineita sekä väripigmenttejä. Kalkkimaali on oman kokemukseni mukaan paljon miedomman hajuinen kuin tavalliset maalit. 

Maaleilla voi maalata oikeastaan mitä tahansa! Tiiltä, huonekaluja,erilaisia materiaaleja kuten nahkaa, metallia ja lasia, sekä kattoa ja seiniä. Lista on loputon ja vain mielikuvituksesi rajana! Monet valitsevat kalkkimaalin sen helppouden vuoksi, sillä se ei kaipaa esikäsittelyjä kuten hiontaa. Petsatut pinnat tai käsittelemätön Tammi saattaa kaivata pohjalle käsittelyaineen, ettei väri ala paistaa läpi.

Maalatut pinnat kannattaa viimeistellä joko lakalla tai vahalla, niin pinta kestää kosteutta ja näin ollen puhtaanapitoa.
KUINKA MEILLÄ SUJUI.


Itse kaappi oli helppo maalata. Ensikerralla ennen urakkaan ryhtymistä kuitenkin joko ulkoistan homman tai hoidan lapset pois jaloista. Oli aika mielenkiintoinen kombo pitää silmällä kaksi ja neljävuotiasta sekä samalla sutia maalia rivakkaan tahtiin. Kaappiin tuli varmaan yhteensä 5-6 ohutta kerrosta, mutta hommaa helpotti huomattavasti se että ensimmäinen laita oli jo kuiva kun sain viimeisen valmiiksi ja kierroksen sai aloitettua alusta. Olihan sitä maalia tosin lopulta myöd omissa hiuksissa, lattiassa sekä pienissä sormissa, mutta ne lähti kivasti vaan rapsuttamalla kuivuttuaan.
Nyt kaappi odottaa vielä uusia laatikon vetonuppeja sekä viimeistely maalikerrosta. Kai tuota toista oveakin pitäisi vähän nostaa. Vaikka se onkin aika liikkis näin vähän repsottaen. 

Tietääko kukaan mistä saisi kauniita jalkoja ostettua erikseen? Tämän yksilön etujalat eivät miellytä sitten yhtään joten nekin saisi lähteä vaihtoon. Pitää varmaan lähtea kiertelemään kierrätyskeskuksia. ONKO MUUTOS SINUSTA PAREMPAAN VAI HUONOMPAAN? :)

Minusta vaalea kaappi sopii kivasti tummaan lattiaan ja punaisiin ruokapöydäntuoleihin.
9 kommenttia :

 1. Tuli oikein kaunis kaappi! Itsehän tykkään valkoisesta huonekaluissa ja meiltäkin löytyy äidin vanha liinavaatekaappi, jonka huolin lastenhuoneeseen vaatekaapiksi nimenomaan valkoisena, oli siis alkuperäisin myös tunmanruskea 😊 Näissä vanhoissa huonekaluissa vaan on sitä jotain, ja maalilla saa aina uutta omannäköistä ilmettä 🤗

  VastaaPoista
 2. Minun silmissäni ehdottomasti parempaan suuntaan :)

  VastaaPoista
 3. Kalkkimaali kuulostaa melko lapsiystävälliseltä. Pitääpä laittaa muistiin. Ja kyllä kaappi ainakin tuossa ympäristössä muuttui edukseen myös minun mielestäni.

  VastaaPoista
 4. Oonkin lukenut noista kalkkimaaleista, mutta en oo uskaltanut vielä kokeilla itse :-) Tostahan tuli tosi hieno! Varmaan vähän riskinä, että alkaa maalailemaan kaikkea kun on päässyt vauhtiin.

  VastaaPoista
 5. Näyttää tosi kivalta! Valkea on hyvä valinta, vaikka ymmärrän haaveesi vaaleanpunaisesta kaapista. Mäkin mietin aina värikkäimpiä huonekaluja, mut päädyn aina valkoiseen, jottei heti tarvitse olla uusimassa😊 Kätevä, kun maali kuivuu niin nopeasti, muuten 6 kerroksen tekeminen olisi aika vaivalloista!

  VastaaPoista
 6. Kaapista tuli hieno, tykkään tummista väreistä valkoista vasten. Tuo valkoinen väri sopii hyvin tummaa lattiaa vasten. Tykkään kontrasteista! :)

  VastaaPoista
 7. Tosi kiva muutos! Itse olisin tehnyt ihan pokkana kaapista jonkin pastellisävyisen, sillä itse tuunasin keittiönpöydän valkoiseksi ja pinnatuolit mintunvihreäksi :D

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
 8. Kaapista tuli todella upea! Ehdottomasti kannatti maalata!

  VastaaPoista
 9. Valkoinen kaappi sopii kyllä todella hyvin ympäristöönsä nyt ja muihin huonekaluihin. Sek sijaan itse olisin ottanut tuon alkuperäisen värin ihanhetijustnyt meidän makkariin, siis kertakaikkisen i-ha-na kaappi!
  Minä olen vähän haaveillut lastenhuoneen yhden seinän maalamista, joksikin muuksi kuin valkoiseksi. Ihan siitä syystä, että joku AINA piirtää siihen. Mutta ehkä tuo kalkkimaali ei ole oikea valinta, jos se kaipaa päälleen vielä jonkin lakkauksen? Pitääpäs tutkailla asuaa enemmän.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...